De komst van je nieuwe puppy: Hoe bereid je je voor?

Ontdek in dit artikel hoe je je optimaal kunt voorbereiden op de komst van je nieuwe puppy in huis. Van het juiste materiaal aanschaffen tot realistische verwachtingen stellen, hier vind je alle tips en nodige informatie!

Voorbereidingen treffen voor de komst van je nieuwe puppy

Binnenkort komt er een nieuwe puppy bij je in huis! Een spannende tijd waarin je je goed wilt voorbereiden. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de komst van je puppy soepel verloopt.

Je huis puppy-proof maken

Ten eerste is het belangrijk om je huis puppy-proof te maken. Verwijder giftige planten en zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen binnen het bereik van je puppy liggen. Verplaats giftige planten, en alle andere planten die op de grond staan. Minimaliseer de toegang tot gevaarlijke voorwerpen. Denk aan kleine voorwerpen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, zoals knikkers, speelgoed met kleine onderdelen en scherpe voorwerpen. Deze moeten worden opgeborgen op plaatsen waar je puppy niet bij kan. Het wegwerken van kabels is van vitaal belang, omdat puppy’s vaak kauwen op alles wat ze vinden. Kabels kunnen niet alleen een elektrische schok veroorzaken, maar ook verstikkingsgevaar opleveren als ze worden doorgeslikt. Puppy’s zijn berucht om het doorzoeken van afvalbakken op zoek naar interessante voorwerpen of etensresten. Investeer in afvalbakken met deksels die stevig gesloten kunnen worden om te voorkomen dat je puppy zich vergrijpt aan de prullenbak.

Puppy bench, of niet?

Geef je puppy een eigen plekje met een bench. Het gebruik van een bench kan veel problemen voorkomen en is ook goed voor zijn eigen veiligheid. Een bench biedt een veilige en comfortabele ruimte voor je puppy om te rusten, te ontspannen en zich terug te trekken. Het creëert een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Een bench kan ook nuttig zijn bij het voorkomen van ongewenst gedrag, zoals kauwen op meubels of het maken van rommel wanneer je niet thuis bent. Door je puppy in zijn de bench te laten wanneer je weg bent of geen toezicht kunt houden, kun je voorkomen dat hij schade aanricht in huis en zichzelf in gevaar brengt.
*Natuurlijk dient een bench wel op een leuke manier aangeleerd te worden.

De puppy bench, waar zet je hem neer?

Kies een rustige en toegankelijke ruimte in huis voor de bench van je puppy. Vermijd plaatsen waar veel lawaai is of waar veel activiteit plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld naast de wasmachine of in de gang waar mensen voortdurend passeren.
Hoewel de bench een rustige plek moet zijn, is het ook belangrijk dat je puppy zich niet geïsoleerd voelt. Plaats de bench daarom in een ruimte waar je gezinsactiviteiten kunt uitvoeren, zoals de woonkamer of de keuken, zodat je puppy zich deel voelt van het gezin, zelfs wanneer hij in zijn bench is.
Zorg er ook voor dat de bench uit de buurt staat van tocht en direct zonlicht. Tocht kan je puppy ongemakkelijk maken en gezondheidsproblemen veroorzaken, terwijl direct zonlicht oververhitting kan veroorzaken. Dat de bench uit de tocht moet staan betekend niet dat je pup zijn slaapplek wel op een plek moet hebben waar het voldoende ventileert. En net als dat je de bench niet in de zon zet, kan je hem beter ook maar niet te dicht bij kachels of andere warmtebronnen zetten om oververhitting te voorkomen.

Hoe richt je een bench voor een puppy in?

Leg zacht en comfortabel beddengoed in de bench, zoals een hondenkussen, deken of vetbed. Zorg ervoor dat het beddengoed groot genoeg is voor je puppy om comfortabel op te liggen en zich uit te strekken, maar vermijd te veel opvulling om verstikkingsgevaar te voorkomen.
Als je puppy langere tijd in de bench zal verblijven, plaats dan voer- en drinkbakjes in de bench zodat hij toegang heeft tot water en voedsel. Tenzij je gebruik maakt van een puppyren, dan kunnen de voer en waterbak wel daar in. Zorg ervoor dat de bakjes stevig zijn en niet gemakkelijk kunnen worden omgegooid.
Zelf ben ik geen grote fan van het achterlaten van speelgoed en/of botten in de bench wanneer de hond alleen achter blijft. Er bestaat een zeer aannemelijke kans dat het speelgoed gesloopt wordt of er fanatiek op botten gekauwd wordt. De gevolgen van het stikken in een stukje kapot speelgoed of afgebroken bot, zie ik liever niet met eigen ogen.

De juiste voerbak voor je pup

Kies voer- en waterbakken die groot genoeg zijn om te voorzien in de voedingsbehoeften van je puppy. Ze moeten voldoende capaciteit hebben om de hoeveelheid voedsel en water te bevatten die je puppy nodig heeft gedurende de dag, maar ook niet te groot zijn zodat je puppy er gemakkelijk bij kan. De voer- en waterbakken zijn er in allerlei soorten en maten, en zo ook van verschillende materialen. Voorbeelden zijn: RVS, plastic, keramiek, siliconen.

RVS bakken zijn eigenlijk wel de beste als het gaat om duurzaamheid en hygiëne. Ze zijn namelijk ook bestand tegen bacteriën.

Vermijd liever het gebruik van plastic, hier komen makkelijk krassen in waar bacteriën zich ophopen.

‘Waarom maar 2 bakken?’

Het hebben van meerdere voerbakken die je kunt afwisselen is een simpele oplossing om er voor te zorgen dat je in de zomer water op meerdere plekken kunt hebben staan, maar ook dat je rustig de bakken kunt afwassen.

Zindelijkheidstraining met je pup

Tot slot is het verstandig om alvast na te denken over de zindelijkheidstraining. Het is belangrijk om te weten hoe je dit gaat aanpakken en welke methode het beste bij jou en je puppy past. Door je goed voor te bereiden op de komst van je puppy, leg je een goede basis voor een gelukkige en gezonde toekomst samen.

Hier heb ik een eigen artikel over geschreven waar in je diverse tips vinden kunt voor het zindelijk maken van je pup

Wat heb je nodig voor je pup?

Voordat je je puppy mee naar huis neemt, is het belangrijk om de juiste alvast benodigdheden in huis te hebben. Hier volgt een lijst met essentiële items die je moet aanschaffen:

✓ Voer- en drinkbakken: Zoals net uitgelegd, zorg voor goede bakken van het juiste formaat.

✓ Halsband: kies een halsband die comfortabel zit en niet te strak of te los zit. Heb je een ras wat groot wordt? Dan kan een halsband die je met een schuifje kan verstellen erg handig zijn. Let er ook op dat de halsband niet te smal is, waardoor hij gaat snijden of de hals in trekt wanneer de pup een beetje trekt. Daarnaast heb je een riem nodig om je puppy uit te laten.
Bij een plastic sluiting moet je wel oppassen bij grotere rassen zodra ze beginnen te groeien, deze gaan namelijk relatief gemakkelijk kapot.


✓ Riem: Zeker heel handig. Vooral die uitrollijnen die overal in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn. Vooral als je hond de stop kapot trekt en hij de volledige lengte krijgt net nu je vlak langs de weg loopt.. Wat me verbaasd, dat ik het heel veel zie gebeuren, is dat als de hond niet snel terug komt naar zijn eigenaar, mensen al naar die lijn beginnen te vangen. Terwijl ze het handvat in hun andere hand hebben (tja vasthouden wordt lastig met 2 handen als je een plastic handvat hebt). Besef je goed dat al deze lijnen in je huid kunnen branden, net zo goed kunnen ze dit bij je hond. Hier kunnen hele lelijke brandwonden van ontstaan!

Welke riem je wel nodig hebt voor je pup?
Koop een ‘gewone’ vaste lijn, tussen de 2 à 3 meter lengte is prima. Geen gekkigheid er aan. Ringen kunnen er wel aan, dan kun je hem alsnog korter en langer maken. Niet te zwaar en niet een te grote musketon waardoor je hond uit evenwicht raakt. Een lijn die fijn in je hand ligt, waar je ook handig mee kunt worden en die prettig is voor je hond.

✓ Bench: Ook deze heb ik hierboven uitgelegd.

✓ Speeltjes: Natuurlijk mag je de speeltjes niet vergeten. Let er een beetje op dat het niet makkelijk kapot gaat in kleine stukjes, dat is gevaarlijk. Of dat je pup het door kan slikken. Touwen van flosdraad laten veel draad los, dus bij voorkeur liever een fleecetouw. Daarnaast is speelgoed als vulbaar-speelgoed en snuffelwerkjes ook ontzettend leuk, voor jou en je pup!

✓ Bench: Ook deze heb ik hierboven uitgelegd.

✓ Speeltjes: Natuurlijk mag je de speeltjes niet vergeten. Let er een beetje op dat het niet makkelijk kapot gaat in kleine stukjes, dat is gevaarlijk. Of dat je pup het door kan slikken. Touwen van flosdraad laten veel draad los, dus bij voorkeur liever een fleecetouw. Daarnaast is speelgoed als vulbaar-speelgoed en snuffelwerkjes ook ontzettend leuk, voor jou en je pup!

✓ Borstel: afhankelijk van het vachttype van je puppy, heb je een geschikte borstel nodig om zijn vacht te verzorgen. Vraag gerust advies aan een trimsalon over het gebruik van de borstels.

Ook over vulbaar-speelgoed en snuffelwerkjes heb ik al eerder een artikel geschreven:

Nadenken over de dagelijkse routine en verantwoordelijkheden

Het hebben van een puppy brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de dagelijkse routine en hoe je de zorg voor je puppy gaat verdelen. Denk hierbij aan de volgende punten:

✓ Uitlaten: Hoe vaak je je pup gaat uitlaten is geen vraag, een pup moet simpelweg meermaals oer dag naar buiten toe wil je hem zindelijk krijgen. Ga je alles alleen doen? Of wil het gezin hier ook in helpen? Bedenk je wel dat het niet verstandig is om je kind alleen op pad te sturen, er kan van alles gebeuren, dit hoeft niet aan jullie pup of kind te liggen.
Laat je partner de pup ook uit? En zitten jullie wel op één lijn qua opvoeding van de pup?

✓ Puppycursus: Gaan jullie naar puppycursus? Eigenlijk zou dat geen vraag moeten zijn, puppycursus is namelijk ontzettend belangrijk voor je pup. Hij maakt kennis met andere honden om zich heen, hij leert dat hij daar niet altijd wat mee hoeft, maar hij leert ook omgaan met een drukkere situatie. Om nog maar te beginnen.

✓ De hondenschool: Weet je ook al waar je met de pup cursus gaat volgen? En wat vind jij eigenlijk van belang tijdens cursus? Zoek je wel eerst uit of de hondenschool wel goed bij jullie past? Vaak kan je gerust een keer bij ze kijken!

✓ Dierenarts: Heb je al uitgezocht welke dierenartsen er bij jou in de omgeving zitten? En is daar ook wel plek? Niet alle praktijken nemen namelijk nog klanten aan. Zoek een praktijk die goed voelt, waar ze naar je luisteren en waar je ze met een gerust hart zou kunnen achterlaten mocht het ooit nodig zijn.

✓ Verzekering: De kosten voor de dierenarts stijgen behoorlijk, net als alle andere kosten tegenwoordig. Vergis je daar niet in. Slikt je pup iets gevaarlijks in, of scheurt hij zijn kruisband? Misschien wordt hij wel aangereden… Dan kan een operatie tot in de duizenden euro’s gaan kosten. Bedenk je goed welke kosten je wel en niet zou kunnen voorzien, ook als het met spoed is, midden in de nacht of het weekend is. En als hij medicijnen moet? Of als hij een allergie blijkt te hebben? Zodra je hond iets heeft kun je hem daar niet meer voor verzekeren en ben je te laat.

Wat is realistisch in de verwachtingen van je pup?

Als nieuwe puppy-eigenaar is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van je pup. Een puppy vergt veel (geloof me, heel veel) tijd, energie en geduld. En vooral geduld lijken we soms nog wel eens wat te kort te komen.

– Zindelijkheidstraining kost tijd: het zindelijk maken van je puppy kan even duren. Wees geduldig en beloon je puppy wanneer hij buiten zijn behoefte doet.

– Bijten is normaal: puppies verkennen de wereld met hun mond en zullen dus ook bijten. Zorg ervoor dat je voldoende kauwspeeltjes hebt en leer je puppy wat wel en niet acceptabel bijtgedrag is.

– Socialisatie is essentieel: het is belangrijk om je puppy goed te socialiseren. Dit betekent dat je hem laat kennismaken met andere honden, mensen en verschillende situaties. Dit helpt bij het ontwikkelen van een sociale en zelfverzekerde hond.

– Training vergt tijd en herhaling: het aanleren van commando’s en gewenst gedrag kost tijd en herhaling. Wees geduldig en beloon je puppy wanneer hij iets goed doet.


Door realistische verwachtingen te hebben, kun je beter omgaan met de uitdagingen die het opvoeden van een puppy met zich meebrengt en kun je beter omgaan met momenten dat het eventjes niet lukt.

Wat wil je eigenlijk voor de toekomst met je pup?

Voordat je een puppy in huis neemt, is het belangrijk om na te denken over wat je eigenlijk wilt voor de toekomst met je pup. Wil je bijvoorbeeld actief bezig zijn met je hond en samen sporten? Of ben je meer op zoek naar een gezelschapsdier dat lekker bij je op de bank komt liggen? Welke verwachtingen stel je aan jouw hond? Je hebt vast al wel een beeld in je hoofd. Is dat een realistisch beeld?

Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij de toekomstige kosten die het hebben van een hond met zich meebrengt. Denk hierbij aan kosten voor voeding, dierenartsbezoeken, verzekeringen en eventuele trainingen.

Door van tevoren na te denken over je wensen en de financiële aspecten, kun je een weloverwogen beslissing maken en ervoor zorgen dat je pup goed bij jou en je levensstijl past.

Het veilig en comfortabel meenemen van je pup naar huis

Het is belangrijk om je pup veilig en comfortabel mee naar huis te nemen. Hier zijn een paar tips om dit proces soepel te laten verlopen:

Zorg voor een veilig vervoermiddel, zoals een bench of een speciale autoreistas voor je pup. Een gordel is voor zulke jonge pups vaak nog niet genoeg om ze rustig en veilig te houden.

Zorg voor voldoende pauzes tijdens de reis, zodat je pup even kan rusten en zijn behoefte kan doen.

Neem een kleed of kussen mee waar je pup op kan liggen tijdens de reis.

Zorg ervoor dat je pup voldoende water heeft, of voldoende kansen krijgt om te drinken, tijdens de reis naar huis.

Maak de reis zo comfortabel mogelijk voor je pup door zachtjes rustige muziek op te zetten en de temperatuur in de auto aangenaam te houden.

Door deze tips op te volgen, zorg je ervoor dat je pup veilig en comfortabel mee naar huis kan worden genomen.

Mocht je verder nog vragen hebben?
Neem gerust contact op!

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel jouw vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?