Hersenwerk voor honden

Ik ben fan, niet alleen omdat je hond er beter van zal eten, maar ook omdat je echt even samen bezig bent.

Quality time met je hond dus!

Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk voor honden omvat het aanbieden van je hond zijn voer op een manier waarbij hij zal moeten nadenken en moeite zal moeten doen voor dat hij zijn voer heeft. Natuurlijk start je met hersenwerk voor je hond op een makkelijk niveau en bouw je op wanneer nodig.

Als je op internet rondkijkt naar hersenwerk voor honden zie je een enorm aanbod aan velen verschillende hersenwerk spelborden. Deze hersenwerkborden zijn als puzzels, je verstopt het lekkers voor je hond in het bord waarna hij de puzzel mag oplossen om bij het voer te komen. Helaas zijn deze borden niet goedkoop. Maar daar zijn oplossingen voor!

Lees gauw verder om te weten te komen wat je kunt doen in plaats van allemaal dure hersenwerkborden te kopen!

Snuffelwerk en snuffelspelletjes voor honden

Snuffelspelletjes zijn relatief makkelijk, het gaat hier niet om een puzzel die opgelost moet worden om het voer te krijgen. Snuffelwerkjes stimuleren het gebruik van je hond zijn neus, hij hoeft eigenlijk alleen maar het verstopte lekkers te zoeken. Hier kun je snuffelmatten of snuffelkleden voor gebruiken, maar zeker hier kun je zelf heel erg creatief mee zijn! Een snuffelmat of snuffelkleed is trouwens absoluut geen vereiste om je hond snuffel mogelijkheden te bieden. Snuffelen kan bijvoorbeeld ook in het gras!

Vulbaarspeelgoed voor je hond

Ook bij het zoeken naar vulbaarspeelgoed op internet, kan je al gauw overspoeld worden met verschillende soorten speeltjes, die ieder op een verschillende manier gevuld kunnen worden met wat lekkers. Maar ik zou ik niet zijn als ik niet ook hier goedkopere oplossingen voor je heb, die net zo leuk zijn voor je hond!

Neusspelletjes met je hond

Neusspel houdt in dat je kleine ‘geurende’ snacks voor je hond verstopt onder dingen als bijvoorbeeld plastic bekers of kratjes. Je hond moet zijn neus gaan gebruiken om erachter te komen waar het lekkers ligt.

Waarom creatief voeren?

Allemaal voorbeelden van manieren waarop jij je hond kunt voeren. Het creatieve voeren is een leuke bezigheid tijdens regenachtige dagen tegen verveling. Maar beter nog is dat het de natuurlijke behoefte van je hond voldoet om zijn neus te kunnen gebruiken. Door te stoppen met het voeren uit de voerbak en allerlei andere leuke manieren te bedenken om je hond zijn voer te geven, stimuleer je zijn probleemoplossend vermogen, geef je hem mentale uitdaging waardoor hij nadien voldaan zal gaan liggen slapen.  Daarnaast heeft het aanbieden van voer op verschillende manieren aan je hond ook een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling en welzijn, het draagt zelfs een beetje bij aan zijn zelfvertrouwen!

Met beweging bouwt je hond een conditie op. Als je beweging gebruikt om je energieke hond te vermoeien, dan ben je een marathonloper aan het creëren, die na een rondje naast de fiets te hebben gelopen een slok water neemt en je aankijkt met een blik: “Zo, wat gaan we nu doen?”. Hij heeft immers een oneindig uithoudingvermogen van al dat lopen naast de fiets. Hersenwerkjes zijn intensief, je hond zal moeten nadenken over wat hij moet doen om bij de verstopte snacks te komen. Je kunt blijven variëren en het steeds iets moeilijker maken voor je hond, waardoor er altijd uitdaging zal blijven in het vinden van zijn eten.

Je hond laten snuffelen geeft hem rust

Wanneer je hond lekker met zijn neus rond kan snuffelen, worden er in zijn hersenen stofjes aangemaakt die hem goed laten voelen, waardoor hij tot rust komt en hij ontspant (dopamine, endorfine). Dat snuffelen noodzakelijk is, is dus geen fabeltje. Het kan zelfs bijdragen aan stressreductie na een moeilijke of opwindende situatie.

Een positief effect op de band met je hond

Door samen interactieve voerspelletjes te spelen, je hond de mogelijkheid te geven te ervaren dat hij succes heeft en dat het bij jou een lezen voor plezier en beloningen is, werk je automatisch aan een nog betere band met je hond.

Je hond schrokt zijn eten op?

Ook dan is het aanbieden van voer op verschillende creatieve manieren een goede oplossing om te voorkomen dat hij zijn bak leeg schrokt. Hij moet immers meer moeite doen om het voer te verkrijgen waardoor hij al langzamer eet


Wist je dat er uit onderzoek is gebleken dat honden die de keuze hadden tussen een kant-en-klare bak eten en het verkrijgen van eten door ervoor te moeten werken (hersenwerk, snuffelwerk e.d.) toch bijna allemaal kozen voor het ‘werken’ voor het eten. Dit zegt ontzettend veel over de manier waar op wij onze honden voeren.


Kortom, er zitten alleen maar heel erg veel voordelen aan het bieden van hersenwerk voor je hond!
Zoals Ian Dunbar zegt ‘Stop feeding from the foodbowl’ of ‘Get rit of the foodbowl’. En daar kan ik me niet meer dan volledig bij aansluiten!

Waarom iedereen moet stoppen met voeren uit de normale voerbak

Toen ik kennismaakte met hersenwerkjes, snuffelwerkjes en vulbaar speelgoed, kwam ik er achter dat Kynai dit echt geweldig vindt. Hij vindt het zelfs zo geweldig dat ik tegenwoordig al lang geen voerbak meer voor hem heb staan. Hoe hij vandaag zijn eten krijgt is elke dag weer een vraag.

Gezien het ras van Kynai, een Amerikaanse Stafford, is het niet gek dat hij een energieke actieve hond is. Maar ik geef heel eerlijk toe dat dit soms wel eens lastig is geweest. Bijvoorbeeld als het de hele week al regende en hij ook niet naar buiten wou. Opgewekt, alert, wil graag wat doen (en het liefst ook samendoen), ik heb echt moeten zoeken naar wat hem voldoening en rust gaf. Ik was best even versteld hoor, toen ik net begon met het aanbieden van zijn eten op allerlei creatieve manieren. Een kwartiertje bezig en hij sliep de rest van de middag. Dus ik ging opzoek naar meer mogelijkheden en ideeën voor hersenwerkjes. Langzamerhand begon ik overal steeds meer mogelijkheden in te zien!

Ja, dit is een van de beste keuzes die ik gemaakt heb want tot op de dag van vandaag zijn we beiden nog even enthousiast als toen we begonnen. Ik bij het zoeken, vinden en maken naar nieuwe mogelijkheden en hij in het zoeken van zijn eten

Dunbar academy - don't feed your dog from a food bowl - hersenwerk voor honden - artikelen - Dog Dimension

Do it yourself Hersenwerk voor honden

Laat je creativiteit eens gaan (of kijk eens op websites als pinterest) en ga zelf aan de slag met het maken van hersenwerkjes en snuffelwerkjes voor je hond. En duur hoeft het zeker niet te zijn! Als je eenmaal begint, zie je al gauw dat er overal mogelijkheden zijn.

Voorbeelden van creatief voeren voor honden

Ik heb een lijstje voor jullie opgesteld met de dingen die je kunt gebruiken voor een tal aan hersenwerkjes. De dingen die ik adviseer zijn eigenlijk altijd wel voor een paar euro, makkelijk te verkrijgen. Het is voor mij van belang dat de dingen die ik anderen aanraad ook betaalbaar zijn. Dus hier is mijn lijstje voor jullie met manieren van creatief voeren, goedkope (DIY) hersenwerkjes, snuffelmogelijkheden en vulbaarspeelgoed!

1. Spin the bottle – Hersenwerk voor je hond

Veruit het leukste om te doen als je het Kynai vraagt. Spin the bottle is een plastic fles aan een stang die kan ronddraaien. Door de dop van de fles te halen kun je er wat lekkers in stoppen, wat je hond er natuurlijk uit kan krijgen door de fles rond te laten draaien. Wat een feest! Het beste nog, deze kun je zelf maken!
Dit laat je je hond natuurlijk niet te lang achter elkaar doen.

2. Schrokbakken werk – Hersenwerk

Ja zo simpel kan het eigenlijk al zijn. De schrokbakken hebben namelijk figuurtjes in de binnenkant waardoor het pakken van het eten uitdagender wordt. In de winkel zijn deze nog best wel prijzig, maar er staan er zat op internet voor een paar euro, die ook nog nieuw zijn!

Er zijn heel erg veel verschillende soorten met diverse figuurtjes, en het maakt niet uit hoe groot je hond is. Ze zijn namelijk ook nog in een paar verschillende groottes.

Een leuke variant hier op zijn trouwens de likmatten. Voor deze gelden ook dat er een enorm aanbod in verschillende likmatten is! Je hebt de Standaard, eenkleurige likmatten, maar je kunt ook een watermeloen vormpje halen, in kleur nog wel! Hoe leuk is dat? 

Hersenwerk voor honden - DIY Spin the Bottle - Dog Dimension

3. Het is dichterbij dan je zou verwachten: Je hond laten snuffelen met zijn neus in het gras!

Goedkoper ga je het echt niet krijgen hoor. Gras is overal. Let er natuurlijk wel eerst even goed op dat er geen grasaren, brandnetels of distels groeien. Neem je hond zijn maaltijd mee tijdens het wandelen en strooi af en toe een beetje over het gras om hem te laten zoeken. Of beter nog, zoek een veldje waar je je hond aan de lange lijn zijn gang kan laten gaan.

4. Een PVC voerrol voor je hond – vulbaar speelgoed

Even naar de bouwmarkt voor een pvc-buis, de diameter kun je dan afstemmen op de grootte van je hond. Dan nog twee doppen erbij om de buis dicht te maken en op naar huis! Thuis maak je de lengte op maat en maak je met de boormachine een paar gaatjes die je verdeelt over de lengte van de buis. Let wel op dat de brokjes natuurlijk door de gaatjes passen, anders is het niet helemaal eerlijk natuurlijk.
En daar heb je je eigen gemaakte voerrol voor een paar euro!

Natuurlijk kun je ook kant en klare voerrollen voor je hond halen, maar dat is toch niet zo leuk als wanneer je er één zelf gemaakt hebt en je hond er tevreden mee bezig ziet?

5. De ontzettend veelzijdige microvezel doeken – snuffelwerk

Om met microvezeldoeken aan de gang te gaan, is het niet erg of je een hele drukke of juist hele rustige hond hebt en of die nou jong of oud is. Zo lang je maar opbouwt vanaf één doek die eenmaal is omgeslagen, waarbij het voer makkelijk te pakken is. Stap voor stap werk je verder zodat je hond leert dat de hij de doekjes met zijn neus moet openduwen.
Dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor jullie open want je kunt het met van alles combineren!

6. Nog meer PVC voor DIY vulbaarspeelgoed voor je hond!

Hersenwerk voor honden met microvezeldoeken - artikel - Dog Dimension

Je hebt nodig: Een vierkante/rechthoekige plank, een pvcbuis en kit. Je deelt de pvcbuis in kortere delen, zodat je er een stuk of 9 hebt. Deze korte delen kit je met een van de openingen aan de plank, zodat je ervan bovenaf iets in kunt doen.
Je kunt het lekkers zo in de korte buisdelen doen, of in een doekje en dan in de buizen. Nog meer plezier!

7. Snack-verstoppertje – neusspel

Je hebt wat dingen nodig als vouwkratjes, krukjes of bakjes. Als er maar gaten in zitten, zodat er geur doorheen kan. Je legt de spullen neer en verstopt onder één van de dingen die je hebt neergezet, de (voor je hond) lekker ruikende snacks. Staat het klaar? Dan mag je hond zoeken waar het ligt! Als hij het gevonden heeft mag hij zijn beloning natuurlijk opeten.

8. Hergebruiken van wc-rollen, keukenrollen, dozen en meer! – Hersen- en snuffelwerk

Dozen kun je met van alles vullen, je hond zijn speelgoed, de eerdergenoemde microvezel doeken, wc-rollen, noem het maar op. Gooi er wat lekkers in en klaar is kees! Gaat het kapot? Dat geeft niet, anders gooide je het toch weg, is het niet? Nu heeft je hond er in ieder geval nog plezier van gehad.

En recyclen is goed voor het milieu, dus waarom zou je al dat karton niet gewoon nog een laatste keer gebruiken?!

9. Op zijn kop met de kruk – Snuffelwerk

De Ikea heeft van die leuke badkamer krukken in wit, blauw en zwart. Nog leuker zijn ze als je ze op de kop zet. Dat lees je goed, op zijn kop er mee. Heb je al wel eens goed gekeken wat er aan de onderkant zit? Juist, allemaal vakjes. En al die vakjes zijn precies wat je nodig hebt om het voeren net iets leuker te maken voor je hond, je kunt er behoorlijk wat voer in kwijt!

 Hoe goed je hond ook weet wat hij er mee zal moeten doen, het er uit pakken van het voer is en blijft toch wel een uitdaging!
Bij de Ikea heb je ook een leuke plasticzakken houder, waar je al je opgerolde doeken in kunt steken!

10. Hersenwerken met spijkerbroeken

Hier kan je creatief zijn met naald en draad en zelf wat in elkaar maken met de broekzakken, het maken van vakken en sliertjes. Maar ben je daar niet handig mee, dan kun je er ook knopen in leggen, de broekzakken vullen, meerdere broeken aan elkaar maken.
Zo simpel kan het zijn (:


Ik hoop dat je hier genoeg ideeën uit op hebt kunnen doen om zelf aan de slag te gaan met creatief voeren!


Een paar laatste onmisbare tips voor hersenwerken met je hond

  • Begin altijd makkelijk, zodat je hond het begrijpt en succes heeft. Als hij gefrustreerd raakt, het niet lukt of hij het zelfs kapot maakt, dan is het te moeilijk.
  • Werk altijd in kleine stapjes waarbij je het steeds iets moeilijker maakt. Kijk goed naar je hond of hij het nog steeds interessant vindt en het niet begint kapot te maken, dat is een teken dat je stap te groot is.
  • Hou het kort, vooral als je net start. Het is intensief en vermoeiend voor je hond omdat hij veel moet nadenken. Dit hoeft echt geen uur te duren, 5 minuten is al meer dan genoeg! 
    Vind je hond iets nou echt heel moeilijk? Dan pak je 10 voertjes, 5 die je direct gaat gebruiken en 5 die je straks gaat gebruiken. Je maakt de eerste stap zo klein mogelijk, elke keer als je hond het goed doet beloon je hem met het lekkers uit je hand. Na 5 keer hou je een pauze, dan herhaal je met de andere 5 voertjes. 
  • Wees en blijf altijd positief en beloon je hond. Ook al maakt hij per ongelijk iets kapot. Dat kan gebeuren, daar is hij een hond voor en die dingen voorkom je niet. Laat het voor wat het is, zonder hierbij te mopperen. Het wordt immers al gauw een heel stuk minder leuk als je op je hond begint te mopperen.
  • Als je iets nieuws wilt leren aan je hond, gebruik dan snacks wat je hond echt lekker vindt (dus niet altijd de simpele trainers-mix voertjes), gebruik af en toe de brokjes of mix ze zo nu en dan. Er zit verschil in zijn eten geven door gebruik te maken van een snuffelmat en je hond een nieuw hersenwerkje aanleren.
  • Als je iets nieuws wilt leren aan je hond, gebruik dan snacks wat je hond echt lekker vindt (dus niet altijd de simpele trainers-mix voertjes), gebruik af en toe de brokjes of mix ze zo nu en dan. Er zit verschil in zijn eten geven door gebruik te maken van een snuffelmat en je hond een nieuw hersenwerkje aanleren.
Hersenwerk voor honden Do it yourself - Dog Dimension
  • Misschien nog wel één van de belangrijkste adviezen die ik je kan geven. Je laat je hond nooit zonder toezicht als je hem iets te doen hebt gegeven. Zodra het op is kan je hond gefrustreerd raken en het kapot maken. Blijf erbij en ruim het op zodra hij klaar is, daar waar je hond niet bij kan en het liever ook niet ziet.

Heel erg veel succes als je gaat hersenwerken met jouw hond!

Mochten je toch nog vragen op doen, aarzel dan niet ze gewoon te stellen (:

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?