Honden die gras eten

Honden die gras eten zijn geen onbekend fenomeen. Waarom ze dit precies doen kan vele redenen hebben. Sommige experts geloven dat ze gras eten om tekorten aan voedingsstoffen in hun maaltijden aan te vullen, terwijl anderen het zien als een natuurlijk instinct om hun spijsverteringssysteem te reinigen.
Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat het gras dat ze eten vrij is van schadelijke chemicaliën. Als de hond overmatig gras eet of ongebruikelijk gedrag vertoont, is het in elk geval verstandig altijd contact op te nemen met de dierenarts.

Gras eten, waarom doen honden dat?

“Overal waar ik kom, wordt eigenlijk vrijwel direct gesuggereerd dat de hond buikpijn heeft als hij gras eet. Natuurlijk is dit ook waar; honden eten gras omdat ze buikpijn hebben. Maar honden eten ook gras omdat ze het gewoon lekker vinden. Soms is de reden voor het gras eten onbekend en is het waarschijnlijk gewoon ondeugend gedrag.”

“Er gaan behoorlijk wat wilde verhalen rond over de groep honden die regelmatig gras eten maar niet gaan braken. Ze zouden iets tekortkomen in de voeding, ze zouden hun maag willen vullen, of ze vinden het gewoonweg lekker. Je kunt de voeding van je hond goed controleren, (diepvries)groenten aan het eten toevoegen, of proberen hem af te leiden.”

“Het wordt pas tijd om zorgen te maken wanneer:”

➝ Je hond misselijk lijkt te zijn
➝ Zijn buik begint te borrelen
➝ Hij begint te smakken/slikken/boeren (vaak de signalen van moeten braken).
➝ Hij winderig is
➝ Zijn ontlasting (water)dun is

Help! Mijn hond eet gras! - artikel - Dog Dimension

Gras eten door maag problemen bij honden

Als je merkt dat je hond gras eet, kan dat een indicatie zijn dat hij last heeft van ongemak of een verstoord maag-darmstelsel. Enkele veelvoorkomende redenen waarom honden gras eten, zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel of ongemak. Honden kunnen gras eten om overtollig maagzuur te absorberen of braken op te wekken, vooral als er iets in hun maag is dat eruit moet. Het wordt aanbevolen om het gedrag van je hond nauwlettend te observeren en een dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt over zijn eetgewoonten.

Honden eten gras uit verveling

Ook is er een groep honden is waarbij het eten van gras simpelweg een gewoonte is geworden. Dit gedrag kan worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Wanneer een hond vaak gras heeft gegeten en er geen negatieve leerervaring uit heeft gehaald, kan het vrij voor de hand liggend zijn dat het gedrag in stand zal blijven. Dit kan ook worden versterkt als de hond beperkt toegang heeft tot andere activiteiten of speeltjes om te spelen en te kauwen.
Dat is één van de redenen waarom het van belang is om ervoor te zorgen dat onze dat je voldoende afleiding en stimulatie voor je hond in huis hebt, om te voorkomen dat ze ze hun voldoening niet hoeven te halen uit dingen zoals het eten van gras.

Is gras eten schadelijk voor je hond?

Het eten van gras op zich is niet schadelijk. Echter kunnen lange grassprieten bij het ontlasten half in de darm blijven hangen, waarna jij als eigenaar de grassprieten er uit zal moeten trekken. Geen hele hygiënische bezigheid.
Let er wel op, het komt maar zelden voor, maar honden kunnen wel last krijgen van verstoppingen door grasballen.
Nog gevaarlijker zijn de parasieten die in het gras leven, die je hond tijdens het gras eten binnenkrijgt. Sommige parasieten
Ook zitten er in het gras veel parasieten die de hond met het eten van gras binnen krijgt. Deze parasieten kunnen op zich ook weer het een en ander aan nare gevolgen met zich mee brengen.

Mijn conclusie over gras etende honden

Het is natuurlijk voor honden om gras te eten of om er op te kauwen en dit is zeker niet direct een reden voor zorgen. Als ze echter een overmatige hoeveelheid gras eten, kunnen ze last krijgen van een verstoord maagdarmkanaal, wat kan leiden tot braken. Ook dit is niet direct een reden voor zorgen.
Maak je niet al te veel zorgen als je je hond gras ziet kauwen, want meestal is er niets om je zorgen over te maken. Maar als dit gedrag aanhoudt en je veranderingen opmerkt in hun ontlasting of gedrag, is het zeker raadzaam om de dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is. Desondanks is het eten van gras door honden over het algemeen onschadelijk en doen ze dit vaak om hun kauwbehoefte te bevredigen of om hun spijsvertering te helpen.
Hou een oogje in het zeil en neem indien nodig maatregelen om overmatig gras eten en het risico op onnodig braken te voorkomen.

En natuurlijk, bij twijfel neem je altijd contact op met je dierenarts.
Zij zijn de enige die je echt kunnen helpen!

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?