Hondenbegroetingen en ontmoetingen

Wat moet je weten als jouw hond een nieuwe hond ontmoet?

Honden zijn zeer sociale wezens en hoewel het niet mogelijk is om precies te zeggen waar hondengroeten voor dienen — ze zijn nog niet voldoende bestudeerd — is het waarschijnlijk dat ze meerdere doelen dienen. Groeten tussen honden hebben veel functies, van het verminderen van onzekerheid, angst en opwinding tot het verzamelen van informatie. Ze kunnen gebruikt worden om status aan te geven, tolerantie voor elkaars nabijheid te vergroten en helpen bij conflictbeheersing en verzoening.

Waarschijnlijk is de functie van begroetingen tussen honden die elkaar kennen en honden die elkaar nog niet eerder hebben ontmoet, niet hetzelfde.

Wanneer het gaat om onbekende honden is het aannemelijk dat de introductie gaat over het beoordelen van elkaar: ‘Ben je een mannetje of vrouwtje? Geholpen of intact? Waar ben je allemaal geweest? Hoe oud ben je? Vind je spelen leuk? Ben je wel vriendelijk en sociaal? Goed opgevoed? Ben jij wel een hond waar ik mee omgaan wil?’

Honden die elkaar kennen hoeven dit niet, wat betekent dat hun begroetingen meer gericht zijn op het voortzetten van de relatie en het uiten van emotie, mits de honden elkaar accepteren natuurlijk.

Hoe een gepaste hondengroet er uit ziet

Ondanks individuele variaties, zijn er een aantal basisprincipes die in de meeste gevallen hetzelfde zijn. Dit omvat o.a. het op een kalme en ontspannen, zijdelings naar elkaar toe bewegen en niet recht op elkaar af.
Een groot deel van de begroeting bestaat uit snuffelen. Het is namelijk zo dat honden interesse tonen met klieren, feromonen of andere geurtjes. Dit kan beginnen met een neus aan neus snuffelen of het besnuffelen van de achterkant. Volgens Dr. John Bradshaw snuffelen mannetjes doorgaans direct onder de staart, terwijl vrouwtjes meestal eerst bij het hoofd snuffelen.

Dr. Camille Ward bestudeerde begroetingen in een hondenpark (exclusief de eerste binnenkomsten, die vaak een drukte veroorzaakten) onder 52 honden en ontdekte dat de begroetingen verrassend kort waren – meestal maar 6 tot 8 seconden – waarna de honden weer hun eigen weg gingen.
De korte duur van de begroeting was niet de enige verrassende ontdekking van Dr. Ward’s studie, ze ontdekte dat maar slechts 12% van de begroetingen overging tot spel.

Dit suggereert dat 1. Wanneer honden vrij zijn om te kiezen, ze elkaar begroeten en daarna ieder hun eigen weg vervolgen. En dat 2. Een begroeting helemaal niet vaak resulteert in spel als je zou denken.

Er zijn ook honden die zich afzijdig Houden van begroetingen – wat naar mijn Mening prima is.

Dr. Ward, die tijdens het onderzoek geen agressie gerelateerd gedrag heeft waargenomen, ontdekte dat meer Dan 80% van de begroetingen Niet wederzijds waren.

Wanneer honden van een vergelijkbaar kaliber waren (hetzelfde gewicht hadden) was de kans dat De begroeting wederzijds was veel aannemelijker.
Heeft je hond geen behoefte heeft aan andere honden te begroeten, is de beste keuze die je kunt maken om het gewoon te accepteren zoals het is, in plaats van het proberen af te dwingen om de interactie aan te gaan.

Hoe zien problematische begroetingen er uit?

Er zijn veel gedragingen en signalen waaraan je kunt herkennen dat het begroeten niet goed verloopt en er problemen zullen volgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De hond die regelrecht op een ander afstormt.
  • De hond die bovenop de andere hond (probeert) te springen, wat overigens niet alleen zeer ongepast en onbeleefd is, maar ook overweldigend of beangstigend kan zijn.
  • Spanning in het lichaam.
  • Gezichtsuitdrukkingen van angst, vrees of die andere negatieve emoties aangeven.
  • Een staart die heel langzaam kwispelt.
  • Een staart die aan het uiteinde trilt.
  • Een staart die strak onder het lichaam gehouden wordt.
  • Een poot of hoofd over de schouders van de andere hond leggen, wat als zeer opdringerig beschouwd wordt.
  • Intens staren, een duidelijke no-go! Het is gedrag dat nog verder gaat dan onbeleefdheid en voor de andere hond zeer direct bedreigend is.
  • Janken of andere hoogfrequente vocalisaties duiden er in de meeste gevallen op dat de hond van streek is en allesbehalve geniet van de interactie.
  • Springen, snuitstoten, grommen en natuurlijk bijten vallen zeer ver buiten de grenzen van acceptabel gedrag.
  • Wanneer de hond bij een andere hond snuffelt, maar niet toestaat besnuffeld te worden, kan dit leiden tot spanning, wat uiteindelijk tot meer problemen kan leiden.

Hondeneigenaren maken hondenbegroeting onbedoeld moeilijker

Hoewel een introductie tussen honden vanzelfsprekend kan mislukken door sociale fouten van de honden, maken de mensen het er niet makkelijker op voor de honden. Onbedoeld maken zij het erger door gespannen te raken, hun adem in te houden of andere signalen van nervositeit te uiten. Het stil staan en blijven wachten waardoor de honden tot een langdurige confrontatie. Het te dicht op elkaar houden van honden, al dan niet met een strak gehouden lijn. Het beamen van dat honden het wel zelf uitzoeken. De honden aanspreken op een strenge manier of met een, voor de hond, beangstigende toon en de honden straffen wanneer ze in de ogen van de mens iets verkeerd hebben gedaan.

Honden zijn meesters in lichaamstaal, ze voelen je feilloos aan. Ze zijn gevoelig voor hoe je je gedraagt. Dus ben je in een buurt terwijl de hond in een gespannen situatie verkeerd, dan kun je met jouw lichaamstaal en hoe je je op dat moment gedrag, de honden beïnvloeden. Zet dus vooral in op spanning in de situatie te verlichten in plaats van aan de situatie toevoegen. Belangrijk is om kalm te blijven, de hond op een nuchtere en zelfs vrolijke manier toe te blijven spreken.
Als je een goede ‘recall’ aan je hond geleerd hebt, kun je bijvoorbeeld op een opgewekte manier ‘Hier heen’ roepen terwijl je bij de andere hond vandaan loopt. En probeer altijd in beweging te blijven als dat mogelijk is.
Door in beweging te blijven terwijl je je hond aanmoedigt om mee te blijven komen onderbreek je vaak de intensiteit van de interactie die niet goed verloopt. Het stelt de hond in staat zich los te maken van de begroeting.

Hoe introduceer je honden aan elkaar op de juiste manier?

Een begroeting verloopt het beste als de honden zich al niet in het nauw gedreven voelen, dus bij voorkeur introduceer je de honden aan elkaar als ze los van de riem zijn. Door de riem worden honden gedwongen op korte afstand bij elkaar te komen en het ontneemt de kans om afstand te kunnen maken als dit nodig blijkt te zijn.
Maar we weten allemaal dat een losse begroeting niet altijd mogelijk is. In dat geval moet je er alert op blijven om de riemen van beide honden te laten vieren. Geef ze zoveel ruimte als mogelijk is. Soms is een goede optie ook om de riem gewoon te laten vallen.

In de ideaalste situatie zouden begroetingen tussen hond plaats vinden in een open gebied zodat er voor de honden genoeg bewegingsruimte is om weg te gaan als zij dat willen.
Daarnaast geeft een buiten ontmoeting ook de mogelijkheid tot “plee-and-flee’.

In een studie over olfactorisch (heeft betrekking tot reuk en geur) onderzoek en urineren in hondenparken, was het Dr. Anneke Lisberg dat honden een sterke neiging hebben om op het binnenkomen van andere honden weg te lopen van de hond die zich bij de poort verdrong, om vervolgens te urineren zodra ze genoeg afstand hadden.
De andere honden besnuffeld vaak de urine, wat de nieuwe hond wat ademruimte gaf. Dr. Lisberg veronderstelde dat urineren honden de mogelijkheid geeft om met andere honden te communiceren zonder dat ze direct besnuffeld blijven worden., waardoor de veel voorkomende spanning wanneer honden die elkaar niet kennen elkaar begroeten, wordt doorbroken
Wanneer zindelijke honden gedwongen worden om andere honden in een binnenruimte te begroeten, worden ze de mogelijkheid tot deze waardevolle ‘pee-and-flee’ strategie ontnomen.

Een van de beste manieren om een hondenbegroeting de grootste kans van een positieve uitkomst te geven, is door het kort en krachtig te houden. Wat eigenlijk ook voor iedereen de meest logische keuze zou moeten wezen, aangezien honden van nature korte begroetingen hebben.

Hoe laat je bekende honden begroeten?

Zoals eerder benoemd, kunnen honden die elkaar goed kennen direct gaan spelen. Dit werkt als ze beiden comfortabel zijn met het overslaan van de gebruikelijke beleefdheden.
Het probleem is dat honden die gewend zijn aan dit soort interactie soms hetzelfde proberen bij onbekende honden, die mogelijk helemaal niet goed reageren. De manier waarop honden zich gedragen bij hun kameraadjes is niet geschikt tijdens het ontmoeten van nieuwe honden. Maar datzelfde geldt voor ons mensen ook, toch?

Dat een eenvoudige ‘Hallo’ tussen honden eigenlijk al zo ingewikkeld kan zijn is verbazingwekkend door de enorme hoeveelheid informatie die tijdens een begroeting wordt uitgewisseld en de mate van intense emoties die ze hierbij kunnen ervaren.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel jouw vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?