Het gevaar van grasaren voor je hond

Een grasaar in de poot of neus van je hond is geen pretje, het is zelfs gevaarlijk

Lekker in de zomer je hond vrijuit laten rennen door het gras, heerlijk zou je zeggen. Tot je er thuis achter komt dat zijn oog vuurrood is, hij heeft er last van, dat is duidelijk doordat hij met zijn poten naar zijn oog blijft zwaaien, dat wordt direct door naar de dierenarts. Sta je er wel eens bij stil dat er in dat mooie groene tapijt, waar je hond zo graag doorheen dendert, zich ook gevaren schuilhouden? Als je meer wilt weten, lees dan snel verder!

Wat is een grasaar?

Grasaren, ook bekend als ‘kruipers’, zijn de schijnbaar onschuldige zaadjes of delen van grasachtige planten die letterlijk overal in het land voorkomen. Ze zijn meestal te vinden in hoog gras, bermen, parken en open velden. Kijk maar eens goed om je heen tijdens het wandelen of fietsen, het zijn die lange sprieten met pluimen aan het uiteinde. Afhankelijk van het soort gras, kunnen ze verschillende vormen hebben. Eigenlijk zijn grasaren de scherpe, puntige structuren aan het uiteinde van deze graszaadjes, die structuren zijn als het ware ‘weerhaakjes’ die nodig zijn om zich te verspreiden. En dat is nou precies wat ze zo gevaarlijk maakt, de weekhaakjes! Zodra ze op de vacht van je hond (of andere dieren) vallen, zorgen de weerhaakjes er voor dat ze zich vast klampen aan de vacht van je hond. Dus wanneer jij lekker staat te genieten van je hond die de omgeving afsnuffelt, kunnen de grasaren gemakkelijk in zijn vacht blijven hangen, klaar om een hele hoop problemen te veroorzaken. 

Waarom grasaren gevaarlijk voor honden zijn

Ondanks dat het maar hele kleine onopvallende delen van de planten zijn, kunnen grasaren een hele hoop problematiek voor je hond veroorzaken. Door de weerhaakjes zijn ze buitengewoon goed in staat zich door de vacht heen naar de oren, ogen, neus of mond te werken, tussen de tenen of in andere gevoelige delen van het lichaam van je hond te nestelen. Begrijp je nu de bijnaam ‘kruipers’? Het scherpe uiteinde van een grasaar kan zich zelfs door de huid heen dringen en vast komen te zitten in het weefsel! Vanzelfsprekend dat dit erg pijnlijk is en kan leiden tot infecties, ontstekingen en andere vervelende/pijnlijke complicaties. Het is daarom zeker aan te raden als je weet dat je hond op een plek gelopen heeft, waar grasaren zijn, om even een grondige controle uit te voeren. Ook is het essentieel om je bewust te zijn van mogelijke symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van grasaren bij je hond, zodat je zo snel mogelijk ingrijpen kunt. 

Bij twijfel luidt het sterke advies direct contact op te nemen met je dierenarts!

Symptomen van grasaren bij je hond

Herkennen van grasaren bij je hond is cruciaal om snel te kunnen handelen. Verschillende symptomen en/of ongemakken kunnen bij je hond waargenomen worden wanneer hij last ervaart van een grasaar, dit zijn bijvoorbeeld: 

! Kop schudden

Als een grasaar in het oor van een hond terechtkomt, kan dit irritatie en jeuk veroorzaken waardoor je hond (meer) met zijn kop zal kunnen schudden.

! Krabben en kauwen

Mede-door irritatie en jeuk kan de hond gaan krabben, wrijven of likken/kauwen, dit kan zijn waar de grasaar zit of waar hij het lichaam naar binnen is gekomen.


! Niezen /hoesten:

Mede-door irritatie en jeuk kan de hond gaan krabben, wrijven of likken/kauwen, dit kan zijn waar de grasaar zit of waar hij het lichaam naar binnen is gekomen.

! Oogirritatie

Zodra een grasaar in het oog van een hond terechtkomt, kan dit eerst roodheid, tranen, wrijven van het oog en knijpen met het oog veroorzaken. Blijft de grasaar langer in het oog, kan dit tot een hele ontsteking/infectie leiden.

! Verandering eetlust

 Sommige honden kunnen hun eetlust verliezen als gevolg van ongemak of pijn veroorzaakt door een grasaar. Een voorbeeld hiervan is wanneer een grasaar ergens rondom de bek vastzit waardoor eten pijnlijk wordt.

! Braken

Als een grasaar wordt ingeslikt en het maag-darmkanaal irriteert, kan dit braken veroorzaken.

! Zwellingen/ ontstekingen

Bij het hebben van een grasaar in de huid of het weefsel van je hond, kan dit leiden tot zwellingen, ontstekingen en mogelijk zelfs een abces.

! Pijn/ ongemak

Honden kunnen tekenen van pijn of ongemak vertonen, zoals manken of moeite hebben met bewegen, afhankelijk van waar de grasaar vastzit.

Wat kun je doen als je hond een grasaar heeft?

Ondanks dat je goed hebt opgelet, toch de pech dat je hond een grasaar te pakken heeft?

Geen paniek, er is echt niet direct een hele operatie nodig! Afhankelijk van de specifieke situatie en het getroffen gebied zijn er verschillende mogelijkheden om de grasaren te verwijderen. Je kunt proberen of je zelf bij de grasaar kunt, als deze nog in de vacht zit en duidelijk waarneembaar is. Maar ook je dierenarts kan de grasaar ook handmatig verwijderen als deze nog niet dicht in de huid zit of in het weefsel genesteld heeft. Wanneer de grasaar dieper zit zal er een verdoving/medische ingreep nodig zijn voor verwijderen. Mocht het toch gaan zijn ontsteken, is er sprake van een infectie of een andere complicatie als gevolg van de grasaar? Dan kan de dierenarts ontstekingsremmers en of pijnstillers voorschrijven. Na het verwijderen van een grasaar en het behandelen van eventuele complicaties, kan het nodig zijn om de hond nauwlettend in de gaten te houden tijdens de herstelperiode. De dierenarts kan specifieke instructies geven over wondverzorging, medicatie, rust en activiteitenbeperkingen om het herstelproces te bevorderen.

Het is belangrijk om bij vermoedelijke problemen met grasaren altijd een dierenarts te raadplegen. Zij hebben de kennis en ervaring om de situatie te beoordelen en de juiste behandelingsopties te bieden op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van uw hond.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?