Puppybijten.. dat was ik even vergeten…

Eindelijk was kleine Chevy bij ons thuis. Een nieuw huis, nieuwe mensen, andere geuren; geen wonder dat zo’n kleine pup zijn ogen uitkijkt en alles een beetje spannend vindt. Dat had ik ook niet anders verwacht.

Alle nieuwe indrukken en het missen van zijn vertrouwde omgeving en nestgenoten kosten ontzettend veel energie en verwerkingstijd. Dat is logisch natuurlijk.
Maar ik moet nu wel toegeven dat ik vergeten was hoe scherp die puppytandjes zijn en hoe vaak je die voelt.

Kynai, mijn andere hond, was als pup vrij makkelijk. Hij werd snel zindelijk, sliep door na de eerste nacht en had geen problemen met de bench. Hij liep vrolijk mee aan de riem, wilde met iedereen knuffelen en beet of sloopte nauwelijks iets. Chevy is een ander verhaal. Hij liet zich luidkeels horen in de bench, dus ik besloot de eerste dagen bij hem te blijven. Het op eigen pootjes staan was al superspannend!

Chevy wilde absoluut niet in de bench en ook overdag niet uit zichzelf slapen. Wat gebeurt er dan? Je krijgt een pup die overprikkeld raakt door te weinig rust. Een overprikkelde pup begint te bijten, en die puppytandjes, die zijn echt scherp!

We gingen direct aan de slag met voerbakjes in huis en lekkers bij de hand om de bench een fijne plek voor Chevy te maken. Toch verwachtte ik, zoals iedereen dat zou verwachten (of misschien is een betere verwoording, zoals iedereen dat zou hopen) dat hij na de eerste dagen rustiger zou worden en lekker bij me op de bank zou komen liggen. Maar nee, een wakkere pup betekent direct naar buiten rennen (vaak zonder schoenen) zodat hij zijn behoefte kan doen. Daarna snel zijn eten pakken voordat hij weer in mijn broekspijp hangt. Extra hekjes om de bench zijn overigens ideaal! Maar dan moeten deze wel dicht zitten. Dat moet je niet vergeten, want dan heb je natuurlijk helemaal niets aan van die mooie hekjes (oops!)

‘S morgens na het eten krijgt Chevy een botje of stukje wortel zodat hij kan kauwen. En ja, hij vindt wortel heerlijk! Dat is het moment waarop hij even rustig bij me kan liggen. Tot hij weer naar buiten moet, want als we dan binnenkomen is het ‘lekker rustig’ bij me liggen niet meer mogelijk. Dat uit zich in het baldadig in mijn vingers, armen en benen proberen te bijten. Zijn het niet mijn vingers, armen of benen, dan probeert hij de bank even uit, of de hoekjes van de kussentjes, mijn slippers (eigenlijk meer die van mijn vriend). Heel erg veel onrust en zo af en toe zelfs even over de bank heen crossen waarbij ik mijn adem in hou, omdat hij zo snel gaat dat ik hem niet kan bijhouden. Ja, het ziet er volgens mij ontzettend grappig uit hoe ik daar van links naar rechts met hem mee beweeg langs de bank terwijl hij zo hard als hij kant heen en terug crosst. Maar ik wil ook niet dat hij valt. Dus meebewegen en opvangen is de betere optie.

De oplossing is vrij simpel eigenlijk, hij moet gewoon de bench in zodat hij gaat slapen. Daarbuiten lukt hem dat nog niet.

Tussendoor spelen we en doen we makkelijke oefeningen zoals een hand-touch. Chevy is nog jong en moet eerst wennen dat vind ik velen malen belangrijker dan dat hij kan zitten. Ik wil zeker niet te veel van hem vragen. Het komt vanzelf, hij is nog zo piepjong.
Alhoewel ik stiekem wel moet bekennen dat die Hand-touch er nu al ontzettend goed in zit!

Lieve kleine Chevy heeft, net als iedere pup, veel slaap nodig. Pups zijn eigenlijk maar 4 tot 8 uur per dag wakker. Dat betekent 18-20 uur slaap! In die paar wakkere uurtjes moet hij eten, drinken, spelen, knuffelen en naar buiten om zindelijk te worden. Die rondjes buiten bestaan op zijn leeftijd overigens ook nog maar uit max. 10 – 15 minuten durende wandelingen. Het lijkt dan misschien wel veel dat ze in de bench zitten, maar als je het zo bekijkt, valt het reuze mee. Het is een veel groter probleem, waar nog weer andere problemen uit kunnen ontstaan, als ze niet voldoende goede, diepe slaap krijgen.

Eenmaal in de bench kijkt Chevy me met zijn zielige puppyoogjes aan. Dat geeft me een schuldgevoel, en mijn vriend, minder bestand tegen die blik, laat hem dan ook vaak weer uit de bench. Met het resultaat dat Chevy opnieuw door de kamer begint te crossen, over in probeert te bijten, alles aan speeltjes pakt wat hij pakken kan het hele feest dus weer van voor af aan begonnen is. 

Ondanks mijn opleiding en ervaring heb ook ik soms bevestiging nodig van iemand uit het vak dat ik het goed doe. Je wilt het liefst de hele dag met dat schattige puppyding knuffelen, maar als hij verandert in een piranha, vraag je je af of je iets verkeerd doet. Ik ervaar nu wat jullie mij altijd vertellen. Ik begrijp dat het moeilijk is om consistent te blijven, zeker met je eerste hond en al helemaal wanneer je partner er niet goed in meekomt. Je schiet snel in “Nee” en “Klaar nu,” wat nauwelijks effect heeft.

Mijn tip voor jou?

Zorg voor genoeg veilige botjes en kauwmateriaal. Schaf een Kong voerbal aan, vul deze met pastei uit Trixie-tubes, leg hem in de vriezer en geef hem wanneer nodig. Ruim het speelgoed op als er niet mee gespeeld wordt. Zo voorkom je dat je pup continu getriggerd wordt om te spelen en wakker te blijven. Kauwspeeltjes mogen natuurlijk wel blijven! (:

Liever een lijstje met aangeraasde artikelen?

Vul je e-mail in en ontvang de puppy wishlist direct in jouw postvak!

Puppy wishlist download
Stel jouw vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?